ECTP
 

Blogs

Hier tref je enkele blogs aan die ik geschreven heb en inzicht geven in mijn denkwijze. Die blogs hoeven je uiteraard niet allemaal aan te spreken maar geven wel inzicht in hoe ik zaken met elkaar kan verbinden om tot verrassende oplossingen te komen. En soms blijkt het dan een vooruitziende blik geweest te zijn.

2022-04-09

Capaciteitsprobleem brandweer noopt tot ingrijpende maatregelen!

Door het toenemende aantal woningbranden, veroorzaakt door een zogenaamde “vlam in de pan” is de overheid genoodzaakt om verregaande maatregelen te nemen. Dit om te voorkomen dat de brandweer het werk niet meer aan kan waardoor hele woonwijken ten prooi zouden kunnen vallen aan de vuurzee. De maatregelen zijn:

- Brandweercapaciteit die eerst flink afgeschaald is schalen we een beetje op. Kan niet onbeperkt omdat een gedegen opleiding noodzakelijk is
- Brandweer rukt enkel nog uit voor woningbranden
- Mochten bewoners in het bezit zijn van branddekens en/of brandblussers dan wordt men verzocht om deze niet te gebruiken
- Verkopers van branddekens en brandblussers wordt verboden om deze nog langer te verkopen
- Woningen worden eerst van het gas afgesloten
- Mocht het voorgaande niet genoeg helpen dan gaan we woningen ook loskoppelen van elektriciteit waardoor elektrische fornuizen/kookplaten ook uitgeschakeld worden.
- Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar brandveilige pannen; als die in voldoende mate beschikbaar zijn dan kunnen we de gas- en elektriciteitsaansluiting weer herstellen

Zou jij voorgaande maatregelen logisch vinden?

Analogie met de huidige corona-crisis
Door het toenemende aantal corona-gevallen, volgens de overheid met name veroorzaakt door het niet in acht nemen van de 1,5 meter afstand maatregel, is diezelfde overheid genoodzaakt om verregaande maatregelen te nemen. Dit om te voorkomen dat het zorgpersoneel in zorg- en ziekenhuizen het werk niet meer aan kan waardoor grote aantallen corona-doden te vrezen zijn. De maatregelen zijn:

- Zorgcapaciteit die eerst flink afgeschaald is schalen we een beetje op. Kan niet onbeperkt omdat een gedegen opleiding noodzakelijk is.
- Zorg is vooral gericht op corona.
- Mochten bewoners in het bezit zijn van medicatie die een gang naar het ziekenhuis kan voorkomen dan wordt men verzocht om deze niet te gebruiken.
- Huisartsen mogen geen medicatie verstrekken die corona-zieken eventueel beter kan maken. Paracetamol mag wel verstrekt worden.
- Nederland gaat in een intelligente lockdown
- Mocht die lockdown minder intelligent blijken te zijn dan gaan we gewoon alsnog in een harde lockdown.
- Op dit moment wordt gewerkt aan vaccins; als die in voldoende mate beschikbaar en geïnjecteerd zijn dan kunnen we de lockdown opheffen

Lesje crisismanagement
Als je kijkt naar het voorgaande dan vallen een aantal zaken op.

De zorgcapaciteit is in het hele verhaal de bottleneck waarop zeer terecht gestuurd wordt. Het is dus van belang om te voorkomen dat te veel corona-zieken in het ziekenhuis belanden. Als dat het doel is dan kun je gefaseerd een aantal crisismaatregelen nemen.

Korte termijn

1) Beperken van virusoverdracht door het beperken van het samenkomen van mensen.
2) Proberen de corona-zieken zo snel mogelijk te behandelen en beter te maken. Huisartsen dus toestaan om, in overleg en met goedkeuring van de patiënt, een bestaande combinatie van medicijnen vroegtijdig in te zetten.

Lange termijn

3)  Farmaceutische industrie vragen om vaccins te ontwikkelen en uit te rollen

Het vreemde is nu dat op 1) en 3) wel flink ingezet is maar dat het huisartsen verboden is om 2) op te pakken.

Ben ik heel erg cynisch als ik inschat dat 3) er belang bij heeft dat 2) niet succesvol ingezet wordt?

Ben ik heel erg cynisch als ik denk dat met 1) veel meer mensen en bedrijven kapot gemaakt worden omdat 2) niet ingezet mag worden?

Want stel je eens voor dat medicatie ter waarde van wellicht enkele euro’s en met bekende bijwerkingen de meeste mensen vroegtijdig beter maakt waardoor die geen vaccin meer willen….. Vaccins die via nieuwe technieken gemaakt worden en waarvan de lange termijn gevolgen nog niet bekend zijn. Maar “gelukkig” vrijwaart onze overheid de farmaceutische industrie dan weer (namens ons?) voor die lange termijn gevolgen die het vaccin kan hebben. Garantie tot aan de deur dus.

Mijn conclusie; zelfs met 50% van de kennis zou je nog in staat moeten zijn om goede en logische keuzes te maken en deze uit te leggen. Dat “goede en logische” ontbreekt nu en dat zorgt in combinatie met de onduidelijke communicatie (uiteraard) voor een toenemende weerstand onder de bevolking.

Oorspronkelijk door mij gepubliceerd op 25 december 2020

Admin - 23:21:48 @ Politiek | Een opmerking toevoegen