ECTP
 

Blogs

Hier tref je enkele blogs aan die ik geschreven heb en inzicht geven in mijn denkwijze. Die blogs hoeven je uiteraard niet allemaal aan te spreken maar geven wel inzicht in hoe ik zaken met elkaar kan verbinden om tot verrassende oplossingen te komen. En soms blijkt het dan een vooruitziende blik geweest te zijn.

2022-04-09

“Vraag niet wat uw vereniging voor u…..”

Vraag niet wat uw (1).jpeg

“Bedreigingen VV Bladella: Kinderen jeugdvoorzitter durven niet buiten te spelen”

“De sportclub is geen gratis kinderopvang”

“Kritiek op Bladella slaat om in lof en begrip”

“KNVB: Amateurclubs rooien het niet”

“Tekort vrijwilligers nekt clubs”

Dit zijn zomaar enkele vette koppen in de media van midden februari 2017. Het publieke debat rondom de situatie bij voetbalvereniging Bladella werd overheerst door hoog oplopende emoties waarbij de rede ver te zoeken is. Daarnaast trekt de KNVB nu ook aan de bel, of eigenlijk luidt zij de noodklok.

Vanuit Benvido is de laatste jaren flink wat ervaring opgedaan in de complexe wereld van verenigingen en vrijwilligers. Overduidelijk is dat veel verenigingen een (fors) tekort aan vrijwilligers hebben en dat bestaande vrijwilligers (het risico lopen) overvraagd (te) worden.

Hoe beheren we het financiële en menselijke kapitaal?

Als je een bestuurder vraagt of er iemand in het hoofdbestuur zit die het financiële kapitaal beheert dan word je over het algemeen vol ongeloof (of zelfs meewarig) aangekeken. Uiteraard heeft elk hoofdbestuur een penningmeester!

Als je vervolgens vraagt of er in het bestuur ook iemand zit die specifiek verantwoordelijk is voor het menselijk kapitaal (de vrijwilligers) dan blijkt dat vaak niet het geval te zijn. Als er al een vrijwilligerscoördinator is dan zit die meestal niet in het hoofdbestuur of het is een van de (erbij)taken van een van de bestuursleden.

Als de financiën van een vereniging niet op orde zijn dan is het gauw gedaan met de vereniging. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de vrijwilligers; als een vereniging er daar niet voldoende van heeft dan is zij ten dode opgeschreven. Een vereniging kan immers niet straffeloos de contributie blijven verhogen om de taken hoe langer hoe meer door betaalde krachten uit te laten voeren.

Waarom niet belonen in plaats van bestraffen?

Vaak zijn er constructies waarbij leden verplicht worden activiteiten uit te voeren op straffe van een boete of zij kunnen deze activiteiten afkopen tegen een extra financiële bijdrage. In beide gevallen betreft het bestraffingen en zoals begin februari 2017 gezien bij voetbalvereniging Bladella, kunnen die leiden tot heftige, niet gewenste, media-aandacht.

Een andere benadering is het belonen van goed en gewenst gedrag. Een vereniging kan er bijvoorbeeld toe besluiten de contributie standaard te verhogen met een vrijwilligersbijdrage (verplicht voor een ieder en niet te verwarren met een vrijwillige bijdrage).

Elk lid dat structureel vrijwilligerswerk verricht krijgt dan de vrijwilligersbijdrage terug, terwijl de leden die niets willen doen of niet in staat zijn iets te doen niets terugkrijgen. Op deze manier dragen zij toch financieel bij aan het vrijwilligersbeleid en het behouden van de vrijwilligers.

Structureel vrijwilligerswerk moet wel goed gedefiniëerd worden, want het af en toe chauffeuren bij wedstrijden of incidenteel een paar uurtjes helpen bij het inschenken van koffie is van een iets andere orde dan bijvoorbeeld het wekelijks trainen of coachen van een team.

En het extra geld dat via de vrijwilligersbijdrage binnenkomt kan een vereniging bijvoorbeeld  speciaal reserveren voor structureel vrijwilligersbeleid. De bestaande vrijwilligers kunnen op die manier af en toe beloond worden voor de extra inzet.

Wat kan Benvido hierin betekenen?

Benvido helpt verenigingen bij het kennismaken met de leden, maar bijvoorbeeld ook met de ouders van de leden.

Benvido biedt daarvoor een applicatie met voorbeeld-kennismakingsenquêtes aan waardoor de vereniging snel aan de slag kan om het vrijwilligerspotentieel gemakkelijk in kaart te brengen. De ingevulde gegevens worden in een eigen, goed beveiligde database opgeslagen. Deze database blijft actueel door de geënquêteerden periodiek te vragen om de eigen gegevens te controleren.

https://youtu.be/T1tQUkm_y9Q

In de praktijk blijkt dat er verrassend positieve resultaten uit de kennismakingsenquête komen en dat openstaande vacatures vaak opgevuld kunnen worden.

Benvido zelf bestaat uit enkele vrijwilligers die aan den lijve het vrijwilligersprobleem ervaren hebben en daardoor gemotiveerd zijn organisaties te helpen bij het werven en behouden van vrijwilligers. 

Oorspronkelijk door mij gepubliceerd op 20 februari 2017

Admin - 23:14:51 @ Vrije tijd | Een opmerking toevoegen